Personen- en familierecht
Het personen- en familierecht is een rechtsgebied binnen het civiele recht dat zich bezighoudt met juridische aspecten rondom persoonlijke en familiale relaties.
Je kunt daarbij onder meer denken aan de volgende onderwerpen waar je te maken mee zou kunnen krijgen:
Niet alleen de beëindiging van het huwelijk of ontbinding van het geregistreerd partnerschap, maar ook afspraken over de zorg van de kinderen (het opstellen van een ouderschapsplan), te betalen alimentatie en de verdeling van gemeenschappelijke eigendommen en schulden. Zijn er huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, dan zijn die vaak van invloed op de afwikkeling van de verbreking van jullie relatie.
Afspraken over de zorg van de kinderen (het opstellen van een ouderschapsplan), kinderalimentatie en de verdeling van gemeenschappelijke eigendommen en schulden.
Discussie over schoolkeuze, opvoeding en medische zorg van de minderjarige kinderen. Of je ex-partner geeft je geen toestemming om met je kind op vakantie te gaan naar het buitenland. En kun je zonder toestemming van de andere ouder met je kind verhuizen of wat moet je doen als de andere ouder zonder jouw toestemming is verhuisd met jullie kind?
Je wilt een uitbreiding van het contact met jouw minderjarige kind, maar jouw ex-partner is het daar niet mee eens. Of jouw ex-partner komt de overeengekomen regeling niet na.
Hoe wordt alimentatie berekend en waarvoor mag het gebruikt worden? Wijziging in jouw omstandigheden of die van jouw ex-partner kan ertoe leiden dat er meer of minder kinderalimentatie betaald moet worden. Denk bijvoorbeeld aan onvrijwillig verlies van inkomen, een nieuw kind in jouw gezin of een huwelijk of geregistreerd partnerschap van jouw ex-partner waar jouw kind woont.
Wanneer ben je verplicht partneralimentatie te betalen en voor hoe lang? Of de gemeente heeft jou verplicht partneralimentatie te vragen bij jouw ex-partner, terwijl eerder was afgesproken dat jouw ex-partner niets hoefde te doen.
Als jouw (ex-) partner er niet aan meewerkt dat jij jullie kind erkent, kun je de rechter om vervangende toestemming vragen. Als moeder kun je de rechter verzoeken vast te stellen dat de andere ouder de verwekker is van jullie kind. Misschien moet je de rechter wel vragen om een verklaring tot gegrondverklaring van de ontkenning van het door huwelijk ontstane vaderschap, omdat je niet de biologische vader van het kind blijkt te zijn.
Civiel Jeugdrecht
Het civiel jeugdrecht richt zich op juridische bescherming en ondersteuning van minderjarige
kinderen in situaties waarin hun welzijn en/of ontwikkeling in het geding is. Daarvoor kun je te maken krijgen met maatregelen en procedures met als doel om jouw kind te beschermen en jouw gezin te begeleiden en te ondersteunen, waardoor je mogelijk wordt beperkt in jouw rol als gezaghebbende ouder.
Heb je een uitnodiging gekregen om een mondelinge behandeling op de rechtbank bij te wonen omdat er een verzoek tot ondertoezichtstelling is ingediend, dan is het vaak verstandig je te laten bijstaan door een advocaat, die aan de hand van de wet kan toetsen of een ondertoezichtstelling wel noodzakelijk is. Bijstand van een advocaat is echter niet verplicht.
Als er een ondertoezichtstelling van de kinderen wordt uitgesproken, dan krijg je met
een gezinsvoogd te maken die jou en jouw kind(eren) gaat begeleiden, ondersteunen en aansturen.
De gezinsvoogd kan schriftelijke aanwijzingen geven waar jij je aan dient te houden.
Ben je het niet eens met die schriftelijke aanwijzingen, dan doe je er goed aan direct
na de ontvangst daarvan een advocaat te raadplegen. Je hebt namelijk maar twee
weken de tijd om bezwaar tegen de schriftelijke aanwijzingen aan te tekenen.
Een advocaat kan jou ook wegwijs maken als je het niet eens bent met de
handelswijze van de gezinsvoogd.
Dit is een kinderbeschermingsmaatregel waarbij jouw kind tijdelijk niet bij jou en of jouw (ex-) partner mag wonen. Er zijn dan ernstige zorgen of jouw kind zich veilig kan ontwikkelen bij jou of jouw (ex)partner thuis. Jouw kind kan dan geplaatst worden in een (netwerk)pleeggezin. De kans is groot dat je dan ook veel minder vaak jouw kind kunt zien dan je gewend was.
Een uithuisplaatsing is een vergaande maatregel en bijstand van een
gespecialiseerde advocaat civiel jeugdrecht is dan zeer aan te bevelen.
als de ontwikkeling van jouw kind ernstig in gevaar is en andere kinderbeschermingsmaatregelen niet hebben geholpen, dan kan de Raad voor de Kinderbescherming de rechtbank verzoeken jouw ouderlijk gezag te beëindigen.
Als de rechtbank het gezag beëindigt, wordt er een voogd benoemd die bevoegd is
voortaan beslissingen te nemen over de opvoeding en verzorging van jouw kind.
Een specialist civiel jeugdrecht bekijkt met jou de mogelijkheden om dit te
voorkomen.
Geregistreerde rechtsgebieden
Advocatenkantoor (mevrouw mr. J.A.) Scanlan heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende hoofdrechtsgebieden geregistreerd:
*Personen- en familierecht
Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.